Sunday, April 25, 2010
perlabelan makanan
ahagian A: Pelabelan pemakanan
Apa yang dimaksudkan dengan pelabelan pemakanan ?
Pelabelan pemakanan adalah keterangan mengenai tahap atau kandungan nutrien yang terdapat pada label makanan. Ianya merupakan akuan yang benar mengenai kualiti pemakanan bahan makanan tersebut.
Apakah tujuan atau faedah pelabelan pemakanan kepada pengguna?
Pelabelan pemakanan bertujuan untuk menyediakan satu cara penyampaian maklumat mengenai kandungan nutrien (zat makanan) pada label setiap makanan yang dikeluarkan. Dengan ini, ianya dapat membantu pengguna membuat pemilihan makanan yang bijak. Ia merupakan satu cara untuk memberitahu pengguna mengenai kualiti pemakanan sesuatu bahan makanan. Selain itu, pelabelan pemakanan turut menyokong aktiviti pendidikan pemakanan kerana ia menggalakkan penggunaan prinsip pemakanan yang kukuh dalam pemilihan makanan dan penyediaan hidangan.
Adakah pelabelan pemakanan turut memberi faedah kepada industri makanan?
Ya, pelabelan pemakanan memainkan peranan yang sama penting dan berfaedah kepada industri makanan. Pelabelan pemakanan membolehkan pengeluar makanan dan peruncit untuk mengutamakan kandungan zat makanan dalam setiap produk yang dikeluarkan kepada pengguna secara faktual. Ini akan menggalakkan pengeluar makanan untuk menjadi lebih prihatin terhadap kepentingan mengeluarkan makanan yang berkhasiat.
Nilai Rujukan Nutrien (NRV) dan Saranan Pengambilan Malaysia (RDA)
Bagaimana dengan undang-undang makanan di negara lain? Adakah pelabelan pemakanan ini diwajibkan di negara lain?
Di kebanyakkan negara, pelabelan pemakanan tidaklah mandatori (diwajibkan). Banyak diantara negara ini sedang mengkaji keperluannya. Di Singapura sebagai contohnya, garis panduan untuk pelabelan pemakanan telahpun dicadangkan tetapi sehingga kini penggunaan pelabelan pemakanan masih dilakukan secara sukarela. Begitu juga di Thailand, pelabelan pemakanan adalah tidak diwajibkan, melainkan jika tuntutan pemakanan dibuat mengenai bahan makanan itu.
Di Amerika Syarikat, pelabelan pemakanan adalah diwajibkan bagi hampir semua makanan di pasaran yang diperoses.
Nutrien apakah yang perlu dipaparkan pada label produk makanan tersebut ?
Terdapat 4 jenis nutrien yang diwajibkan pada pelabelan jenis-jenis makanan yang tersebut di atas iaitu tenaga, protein, karbohidrat dan lemak.
Bagaimana jumlah tenaga dalam makanan dikira ?
Tenaga yang terdapat dalam makanan dikira seperti berikut:
[gram lemak dikali dengan 9] + [gram protein dikali 4] + [gram karbohidrat dikali 4] + [gram alkohol (jika ada) dikali 7] + [gram asid organik (jika ada) dikali 3] + [gram gentian diet (jika ada) dikali 2].
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment