Monday, April 26, 2010

Nasi Dagang


Hidangan untuk 10 orang

Bahan-bahan

1 kg beras merah (beras nasi dagang)
250 g (1 cawan) kelapa parut
100 g (2/3 cawan) susu tepung rendah lemak
100 g (10 ulas) bawang merah, dimayang
10 g (2 sm) halia, dihiris nipis dan halus
10 g (2 sudu teh) garam A
10 g (2 sudu teh) gula
15 g (3 sudu teh) halba

Cara memasak

1. Rendam beras selama 2 hingga 3 jam.
2. Toskan airnya dan kukus sehingga masak.
3. Perah kelapa parut bersama air untuk mendapatkan 1 gelas santan pekat dan 1 gelas santan cair.
4. Bancuh susu tepung rendah lemak ke dalam santan cair.
5. Angkat kukusan berisi nasi dan gaulkan nasi bersama bahan-bahan (A) dan santan sehingga rata.
6. Kukus kembali nasi sehingga kukusan berwap.
7. Angkat dan hidangkan bersama lauk.

Cadangan: Enak dimakan bersama lauk (kerutup ayam) dan acar timun.

Berat satu hidangan: 200 g

Acar Timun (untuk nasi dagang)
Hidangan untuk 10 orang

Bahan-bahan
500 g (2 biji kecil) timun
150 g (1 biji) lobak merah
120 g (2 biji) bawang besar
20 g (2 ulas) bawang merah
50 g (5 sudu makan) cuka
60 g (3 biji) cili merah
5 g (1 sudu teh) gula
3 g (1/2 sudu teh) garam

Cara memasak

1. Timun dibuang kulit dan dipotong nipis-nipis.
2. Lobak merah dihiris halus (memanjang) atau diparut.
3. Bawang besar, bawang merah dan cili dimayang halus.
4. Gaul kesemua sayur-sayuran di atas bersama cuka, gula dan garam.
5. Hidangkan bersama nasi dagang.

Berat satu hidangan: 80 g


KANDUNGAN NUTRIEN SETIAP HIDANGAN*:
NUTRITIONAL CONTENT PER SERVING:

Kalori/Calorie 311 kcal
Lemak/Fat 11.9 g
Protein/Protein 5.5 g
Kalsium/Calcium 64 mg
Kolesterol/Cholesterol 2 mg
Zat Besi/Iron 3.1 mg



No comments:

Post a Comment