Monday, April 26, 2010

Pajeri Rebung



Hidangan untuk 5 orang

Bahan-bahan
500 g rebung (rebung jeruk atau rebung mentah)
100 g kelapa parut, untuk dibuat kerisik
375 ml (1� cawan) susu rendah lemak
30 g (1 paket kecil) rempah kari daging
5 g kulit kayu manis
5 g bunga lawang
5 g bunga cengkih
20 g (3 ulas) bawang putih
150 g (10 ulas) bawang merah
10 g (2 sm) halia ditumbuk halus
45 g (3 sudu makan) gula
30 ml (2 sudu makan) minyak sayuran
30 g (2 sudu makan) asam jawa, dibancuh bersama � cawan air untuk mendapatkan jusnya
5 g (1 sudu teh) garam

Cara penyediaan kerisik
Goreng kelapa parut tanpa menggunakan minyak hingga kekuningan. Kemudian tumbuk/kisar sehingga lumat. Ini akan menghasilkan lebih kurang 50 g kerisik.

Cara penyediaan pajeri

1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi sehingga naik baunya.
2. Masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan kacau.
3. Masukkan pula rempah kari dan kacau hingga sebati. Setelah rempah kari naik baunya, masukkan pula air asam jawa dan biarkan seketika.
4. Selepas itu, masukkan rebung, kacau dan biarkan sehingga mendidih.
5. Apabila telah mendidih, masukkan susu, kerisik, gula dan garam. Kemudian kacau sehingga sebati.
6. Masak pajeri pada api perlahan dan biarkan seketika sehingga pajeri pekat.
7. Angkat setelah masak dan hidangkan.

Berat satu hidangan: 150 g


KANDUNGAN NUTRIEN SETIAP HIDANGAN*:
NUTRITIONAL CONTENT PER SERVING:

Kalori/Calorie 307 kcal
Lemak/Fat 15.0 g
Protein/Protein 8.0 g
Kalsium/Calcium 207 mg
Kolesterol/Cholesterol 6 mg
Zat Besi/Iron 4.7 mg


1 comment: